Chemical compositium of essential oil from Caesalpinia spinosa “tara”, antioxidant evaluation and antibacterial effect against Streptococcus mutans

Authors

  • Américo J. Castro Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Norma J. Ramos Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • José R. Juárez Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Julio R. Ruíz Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Fritz F. Choquesillo Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Juan J. Ponce Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Omar H. Santa María Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Alfredo A. Castillo Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Denis A. García Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Jackeline Escudero Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Arnaldo J. Navarro Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Susan A. Huamán Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Merritt B. Machaca Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Paúl I. Gutiérrez Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales “Juan de Dios Guevara”. Lima, Perú.
  • Emilio G. Ramirez Universidad Nacional de San Cristóbal de Huamanga, Escuela de Formación Profesional de Farmacia y Bioquímica. Perú.
  • Sixto Gonzales Laboratorio de Toxicología del Instituto de Medicina Legal del Ministerio Público.

DOI:

https://doi.org/10.15381/ci.v19i2.13636

Keywords:

Antioxidant essential oil, antibacterial, Caesalpinia spinosa, Streptococcus mutans

Abstract

Was determinated chemical composition of essential oil from Caesalpinia spinosa, obtained by stripping with steam method, with a yield of 0,125% v/w, as well as its antioxidant capacity and antibacterial effect against Streptococcus mutans ATCC 35668. To identify chemical constituents were employed Gas Chromatography and Mass Spectrometry (GC/MS), finding 23 compounds, being in greater quantity: pelargonaldehído (11,21%); dihydro-neoclovene-(i) (5,51%); naphthalene,1,2,3,5,6,8a-hexahydro-4,7-dimethyl-1-(1-methylethyl)-,(15-CIS)- (4,87%) y dihydro-cis-alfa-copaene-8-ol (4,13%). Evaluation of antioxidant activity was performed using the methods of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and acid radical 2,2'-azino-bis- (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonic acid) (ABTS⁺), determining that IC50 to both methods was > 200 µL/mL, using as captation reference trolox®, which had IC50 3,8 µg/mL. The determination of antibacterial effect was made by agar diffusion method, where 100, 50 and 25% tara oil concentrations, produced inhibition halos of 21, 18 and 16 mm, respectively, against Streptococcus mutans, being negative control ethanol 96º and positive control ciprofloxacin, which presented a halo of 25 mm. Were concluded that the chemical composition of the essential oil obtained from Caesalpinia spinosa has antioxidant activity, although is not significant compared to the reference compound Trolox®, while its antibacterial activity at used concentrations had significant results.

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Published

2017-08-02

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

1.
Castro AJ, Ramos NJ, Juárez JR, Ruíz JR, Choquesillo FF, Ponce JJ, et al. Chemical compositium of essential oil from Caesalpinia spinosa “tara”, antioxidant evaluation and antibacterial effect against Streptococcus mutans. Ciencia e investigación [Internet]. 2017 Aug. 2 [cited 2024 Aug. 16];19(2):89-94. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/13636