Prevalence of total coliforms and Staphylococcus aureus in handlers of artisanal ice creams in Ancash, Peru

Authors

  • Jeanne R. Alba L. Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas, Instituto de Investigación de Ciencias Biológicas Antonio Raimondi (ICBAR). Lima, Peru https://orcid.org/0000-0003-4304-1403
  • Félix G. Ramos G. Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica. Centro Latinoamericano de Enseñanza e Investigación de Bacteriología Alimentaria (CLEIBA). Lima, Peru https://orcid.org/0000-0002-6559-1935
  • Benedicta C. López F. Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica. Centro Latinoamericano de Enseñanza e Investigación de Bacteriología Alimentaria (CLEIBA). Lima, Peru https://orcid.org/0000-0002-1610-4846

DOI:

https://doi.org/10.15381/ci.v24i1.19845

Keywords:

Ancash, food handlers, hygiene indicator microorganisms, regional desserts, sanitary quality

Abstract

Each department of Peru is characterized by offering a variety of regional dishes, desserts and drinks. Among these products are artisan ice creams based on milk cream and water, which must maintain a sanitary quality to prevent any foodborne disease, being prepared under good manufacturing practices and marketed according to general principles of hygiene. The objective of this study was to assess the effectiveness of hygiene practices through the quantification of total coliforms (TC) and Staphylococcus aureus (Sa) in the hands of artisan ice cream vendors in Caraz (n=22), Carhuaz (n=20) and Yungay (n=15), main cities of Callejón de Huaylas (Ancash) and compare them with the local legislation. The sampling method and microbiological analysis were carried out in accordance with Ministerial Resolution N° 461-2007/MINSA, where the maximum permissible limits for TC and Sa in handlers are indicated (<100 CFU/hands). The presence of TC and Sa was evidenced in the 40,4% (23/57) and 29,8% (17/57) of the evaluated samples, respectively, being out of regulation. Of the cities evaluated, Yungay was the one with the highest prevalence for both groups of indicator microorganisms (TC=80% and Sa=40%). The results obtained, show the need to work on an awareness and training program for ice cream vendors in those cities, focusing on creating a food safety culture based on the best handling practices.

Author Biography

  • Félix G. Ramos G., Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica. Centro Latinoamericano de Enseñanza e Investigación de Bacteriología Alimentaria (CLEIBA). Lima, Peru

    Profesional con más de catorce años de experiencia en la gestión de calidad e inocuidad del procesamiento de jugos, pulpas y concentrados de frutas y vegetales orgánicos y convencionales, mermeladas, conservas, néctares, refrescos, base para preparar bebidas, bebidas con adición de electrolitos (Gatorade), jugos (Ocean Spray), té listo para beber (Lipton), bebidas no carbonatadas alcohólicas sin fermentación y adicionalmente con experiencia en la industria láctea y cosmética. Experto técnico inscrito en el padrón de evaluadores y expertos técnicos del INACAL para Organismos de Inspección en la elaboración y conservación de frutas y hortalizas. Desarrollándose en los campos de aplicación de las Programas Prerrequisitos, Sistema HACCP y Sistemas de la Inocuidad en la Industria de Alimentos y Bebidas. Posee título de Químico Farmacéutico (UNMSM) registrado con CQFP N° 19160, una especialización en Sistemas de Gestión de Calidad e Inocuidad en la Industria Alimentaria (UNALM), una diplomatura en Gestión de la Calidad en Laboratorios de Ensayo y/o Calibración ISO/IEC 17025:2005 (PUCP), una Maestría en Sistemas de Gestión de la Calidad e Inocuidad en la Industria Alimentaria (URP) y una Especialización en Ciencia de los Alimentos – Área de concentración en Tecnología de Frutas y Hortalizas (UFPel). Es miembro de la IAFP (International Association for Food Protection), miembro del Centro Latinoamericano de Enseñanza e Investigación de Bacteriología Alimentaria (CLEIBA), miembro permanente del Instituto de Control y Certificación de la Calidad e Inocuidad Alimentaria de la Universidad Ricardo Palma (ICCCIA-URP), forma parte del Comité Técnico de Normalización de Jugos, Néctares de Fruta y Refrescos (INACAL – Perú), es Jefe de Aseguramiento de la Calidad (SELVA INDUSTRIAL S.A.) y sus líneas de investigación están relacionadas con la aplicación de la microbiología/micología predictiva y el deterioro causado por las bacterias, mohos y levaduras en los alimentos y bebidas. Posee un espíritu luchador y tiene capacidad para adaptarse a los cambios progresivos.

Downloads

Published

2021-12-31

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

1.
Alba L. JR, Ramos G. FG, López F. BC. Prevalence of total coliforms and Staphylococcus aureus in handlers of artisanal ice creams in Ancash, Peru. Ciencia e investigación [Internet]. 2021 Dec. 31 [cited 2024 Jul. 17];24(1):23-9. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/19845