Isolated inorganic phosphorus solubilizing bacteria from the rhizosphere of Coffea americana in Rioja – Peru
DOI:
https://doi.org/10.15381/ci.v25i1.23466Keywords:
Phosphate solubilization, Biofertilizers, orthophosphatesAbstract
Phosphorus is one of the macronutrients for the growth of vegetable crops, its low availability in the soil reduces the growth and yield of coffee crops, although the use of phosphorus fertilizers supplies the problem in the short term, in the long term they increase production costs and have a significant impact on the environment. The objective of this study was to evaluate and select microorganisms capable of solubilizing phosphate from the rhizosphere in coffee plantations (Rioja) to obtain a bank of microorganisms with biological fertilizer potential. A screening process of bacterial isolates, 15 codified bacteria from the rhizosphere of Coffea americana cultures, was carried out in SMRS1, NBRIP and Pikovskaya media to evaluate semi-quantitative tests of phosphate solubilization, having as main component tricalcium phosphate and phosphate monocalcium, obtaining values of Solubilization Index (IS) between 0.1 to values of 1.33. Subsequently, a quantitative measurement was made using an orthophosphate detection kit, obtaining values of up to 2,867 mg/L.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Julio Hipólito Soto Lovon, Mario Alcarraz Curi
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
- Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y tambien sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
- Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el articulo publicado en la Revista Ciencia e Investigación (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la Revista Ciencia e Investigación.
- Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, numero y fecha).