Evaluación Antimicrobiana y Fitoquímica de Lepechinia Meyeni Walp "Salvia"

Authors

  • Cesar Rossi Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales, Terapéuticos. Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Laboratorio de Bromatología de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Gladys Arias A. Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales, Terapéuticos. Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Laboratorio de Bromatología de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Nancy Lozano R. Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales, Terapéuticos. Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Laboratorio de Bromatología de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.15381/ci.v5i1.3510

Keywords:

Lepechinia meyeni, antimicrobial activity, phytochemistry

Abstract

The antimicrobial activity of the methanol and water extracts of Lepechinia meyeni. Walp was evaluated. The methanol extract showed antimicrobial activity for gram positives bacterias also for Salmonella enteritidis y Shigella flexneri. Phytochemical screening the presence of flavonoid, phenolic compounds, tannins, terpenoids and steroids was determine.

Downloads

Published

2002-06-17

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

1.
Rossi C, Arias A. G, Lozano R. N. Evaluación Antimicrobiana y Fitoquímica de Lepechinia Meyeni Walp "Salvia". Ciencia e investigación [Internet]. 2002 Jun. 17 [cited 2024 Jul. 3];5(1):30-6. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3510