Frecuencia de listeria monocytogenes y otras listerías en carne de pollo fresco y verduras frescas obtenidas en mercados y centros de abasto de Lima Metropolitana

Authors

  • Mabel S. Centurión P. Centro Latinoamericano de Enseñanza e Investigación de Bacteriología en Alimentos - CLEIBA. Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Milagros E. Takajara S. Centro Latinoamericano de Enseñanza e Investigación de Bacteriología en Alimentos - CLEIBA. Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Benedicta C. López F. Centro Latinoamericano de Enseñanza e Investigación de Bacteriología en Alimentos - CLEIBA. Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.15381/ci.v9i2.6053

Keywords:

Lísteria monocytogenes, fresh chicken, fresh vegetables, city of Lima, markets.

Abstract

The objective of the present research was to determine the frequency of Lísteria monocytogenes in chicken meat and vegetable raw, obtained from various food market of Metropolitan Lima. Fifty samples of fresh chicken meat and 50 of fresh vegetables (asparagus, cabbage, celery, spinach and lettuce). The microbiologycal analysis was carried out according to methodology recormmended in the Bacteriological Analytical Manual of the FDA and NF ISO 11290-1. Listeria monocytogenes was isolates from chicken sample (2%) and from sample asparagus (2%).

Downloads

Published

2006-12-29

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

1.
Centurión P. MS, Takajara S. ME, López F. BC. Frecuencia de listeria monocytogenes y otras listerías en carne de pollo fresco y verduras frescas obtenidas en mercados y centros de abasto de Lima Metropolitana. Ciencia e investigación [Internet]. 2006 Dec. 29 [cited 2024 Aug. 16];9(2):83-5. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/6053