Milk composition in Huacaya alpaca (Vicugna pacos) and llama (Lama glama)

Authors

  • Edwin Ormachea Valdez Instituto de Investigación y Promoción de Camélidos de la Región Puno, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Universidad Nacional del Altiplano
  • Uberto Olarte D. Instituto de Investigación y Promoción de Camélidos de la Región Puno, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Universidad Nacional del Altiplano
  • Victor Zanabria H 1 Instituto de Investigación y Promoción de Camélidos de la Región Puno, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Universidad Nacional del Altiplano
  • Maximo Melo A. Instituto de Investigación y Promoción de Camélidos de la Región Puno, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Universidad Nacional del Altiplano
  • Yecenia Masias G. Research Laboratory in Nutrition Science

DOI:

https://doi.org/10.15381/rivep.v32i1.17800

Keywords:

alpaca, llama, physical composition, chemical composition, somatic cell count

Abstract

            The aim of this study was to determine the physicochemical characteristics of milk in alpacas and llamas, considering two agroecological zones in the case of the alpaca. 40 Huacaya alpacas and 20 female llamas that were between 40 and 45 days of lactation were used. The animal husbandry system was extensive. The composition of total solids (%), gross energy (MJ/100 g), ash (%), fat (%), non-fatty solids (%), density (g/cm3), protein (%), lactose were determined. (%), salts (%), pH, freezing point (ºC) and somatic cell count (cells/ml x 1000). It is concluded that the physicochemical composition of milk is similar between llamas and alpacas and that the agroecological zone influences the composition of milk in Huacaya alpacas.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Edwin Ormachea Valdez, Instituto de Investigación y Promoción de Camélidos de la Región Puno, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Universidad Nacional del Altiplano

    Nació en el distrito de Santa Rosa, Provincia de Melgar del departamento de Puno y realizo sus estudiós de pregrado en la Universidad Nacional del Altiplano del Perú, obteniendo el Título de Medico Veterinario y Zootecnista en el año 2013. y en el año 2018obtine el grado de Magister Scientiae en Ciencia Animal con mención en Producción Animal en la Universidad Nacional del Altiplano. 

Downloads

Published

2021-02-26

Issue

Section

Artículos Primarios

How to Cite

Ormachea Valdez, E., Olarte D., U., Zanabria H, V., Melo A., M., & Masias G., Y. (2021). Milk composition in Huacaya alpaca (Vicugna pacos) and llama (Lama glama). Revista De Investigaciones Veterinarias Del Perú, 32(1), e17800. https://doi.org/10.15381/rivep.v32i1.17800