Bromatological chemical study of the fruit of the níspero de palo (Mespilus germanica l.) from Ayacucho

Authors

  • Yanet Vargas R. Laboratorio de Bromatología. Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Erika Pisfil E. Laboratorio de Bromatología. Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Nelson Bautista C. Laboratorio de Bromatología. Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Gladys C. Arias A. Laboratorio de Bromatología. Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.15381/ci.v12i2.3405

Keywords:

Níspero de palo, níspero de monte, nispolero, níspero europeo, Mespilus germanica L.

Abstract

We did the chemical bromatological determination of Mespilus germánca L. (Nispero de palo) from Vilcashuaman province, Ayacucho region - Peru. The evaluation had the following results expressed in grams per 100 g of fresh sample; 73,13 of water; 0,57 for total protein; 0,41 of ether extract; 23.04 of carbohydrates, 0.63 of ash ; 2.22 of raw fiber; 3,82 of reducing sugars; total reducing sugars 12,06. Minerals, expressed in mg per 100g fresh sample: 76,1of sodium, 266, 25 of potassium; 24, 03 of magnesium; 92, 42 of calcium; 28, 48 of phosphorus; 2.02 of iron; 0.76 of zinc; 2, 85 of copper. Also, 14.06 milligrams of vitamin C per 100 g of fresh sample.

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Published

2009-12-31

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

1.
Vargas R. Y, Pisfil E. E, Bautista C. N, Arias A. GC. Bromatological chemical study of the fruit of the níspero de palo (Mespilus germanica l.) from Ayacucho. Ciencia e investigación [Internet]. 2009 Dec. 31 [cited 2024 Aug. 16];12(2):90-4. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3405