Bromatological chemical study of the fruit of the níspero de palo (Mespilus germanica l.) from Ayacucho
DOI:
https://doi.org/10.15381/ci.v12i2.3405Keywords:
Níspero de palo, níspero de monte, nispolero, níspero europeo, Mespilus germanica L.Abstract
We did the chemical bromatological determination of Mespilus germánca L. (Nispero de palo) from Vilcashuaman province, Ayacucho region - Peru. The evaluation had the following results expressed in grams per 100 g of fresh sample; 73,13 of water; 0,57 for total protein; 0,41 of ether extract; 23.04 of carbohydrates, 0.63 of ash ; 2.22 of raw fiber; 3,82 of reducing sugars; total reducing sugars 12,06. Minerals, expressed in mg per 100g fresh sample: 76,1of sodium, 266, 25 of potassium; 24, 03 of magnesium; 92, 42 of calcium; 28, 48 of phosphorus; 2.02 of iron; 0.76 of zinc; 2, 85 of copper. Also, 14.06 milligrams of vitamin C per 100 g of fresh sample.Downloads
Published
2009-12-31
Issue
Section
Artículos Originales
License
Copyright (c) 2009 Yanet Vargas R., Erika Pisfil E., Nelson Bautista C., Gladys C. Arias A.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
- Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y tambien sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
- Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el articulo publicado en la Revista Ciencia e Investigación (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la Revista Ciencia e Investigación.
- Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, numero y fecha).
How to Cite
1.
Vargas R. Y, Pisfil E. E, Bautista C. N, Arias A. GC. Bromatological chemical study of the fruit of the níspero de palo (Mespilus germanica l.) from Ayacucho. Ciencia e investigación [Internet]. 2009 Dec. 31 [cited 2025 May 31];12(2):90-4. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3405