Determinación de metabolitos y extracción de pectina del albedo de Citrus medica L. (cidra)

Authors

  • Stela López Z. Laboratorio de Bromatología de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos Instituto de Recursos Naturales y Terapéuticos de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Gladys Arias A. Laboratorio de Bromatología de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos Instituto de Recursos Naturales y Terapéuticos de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Nancy Lozano R. Laboratorio de Bromatología de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos Instituto de Recursos Naturales y Terapéuticos de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.15381/ci.v3i2.5325

Keywords:

Chemical bromatological, antimicrobian activity, phytochemistry, pectin, citron

Abstract

The chemical bromatological determination of albedo, Citrus medica L. (Citron) demostrated high caloric and ascorbic acid values and low fat contents. The pectin, as calcium pectate was high. When carrying out the pectin's characterization, high percentage of methoxyle (8,55%) was found and therefore a high degree of esterification (69,49). In aquous, methanolic and ethanolic extracts of albedo citron the presence of flavonoid, coumarin , amino acid and phenolic compounds was deter mine.

Downloads

Published

2000-12-29

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

1.
López Z. S, Arias A. G, Lozano R. N. Determinación de metabolitos y extracción de pectina del albedo de Citrus medica L. (cidra). Ciencia e investigación [Internet]. 2000 Dec. 29 [cited 2024 Jul. 3];3(2):63-8. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/5325