Determinación de la composición química del aceite esencial de Thymus vulgaris L. "Tomillo", determinada por cromatografía de fase gaseosa, espectrometría de masa GCIMS y análisis de su actividad antimicrobiana

Authors

  • Olinda Acosta
  • Américo Castro L. Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales. Sección Química Orgánica Aplicada a la Farmacia, Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Mirtha Roque A. Instituto de Investigación en Química Biológica, Microbiología y Biotecnología Sección Microbiología, Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.
  • Luis Felix V. Instituto de Investigación en Ciencias Farmacéuticas y Recursos Naturales. Sección Química Orgánica Aplicada a la Farmacia, Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, Perú.

DOI:

https://doi.org/10.15381/ci.v3i2.5326

Keywords:

Garden-Thime L., essential oil, hydrocarbonated compounds, antimicrobial activity, pathogertic strains

Abstract

A study of the essential oil extracted from the leaves and flowers of the Thymus vulgris L. ''Tomillo'' by stearn distillation method was carried out. Samples were determined by physico-chemical analyses and chemical composition was obtained by GC/MS mass spectrophotometer coupled to gaschromatographer, determining the following hydrocarbonated compounds like: Thujene; 1,3,6 Octatriene,3,7-Dimethyl; Camphene; Beta Myrcene; Delta 4 Carena; Beta Selinene; Delta Cadinene; Benzene 1 methyl, 4 (l-methyl ethyl); Gama Terpinene; Trans Caryophyllene; Germacrene D.; Trans Caryophyllene; Beta Bisabolene y compuesto oxigenados como: 7 octen, 401 (CAS); l.6 octadien, 3 0l, 3,7 Dimethyl Acetate; Linalool; Isoborneol; carvacrol; Thymol; Farnesyl acetate 2.

At the same time, antimicrobial activity was determined against pathogenic strains from clinical samples and from ATCC (American Typical Cultivate Collection) strains, observing inhibitory activity against the following strains: Escherichia coli, Escherichia coli, ATCC 25922 Micrococcus luteus ATCC 9341, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Streptococcus β hemolítico, Staphylococcus epidermidis N° 36, Shigella flexnery, Salmonella paratyphi, Salmanella typhi, Candida albicans ATCC 10231, Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa.

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Published

2000-12-29

Issue

Section

Artículos Originales

How to Cite

1.
Acosta O, Castro L. A, Roque A. M, Felix V. L. Determinación de la composición química del aceite esencial de Thymus vulgaris L. "Tomillo", determinada por cromatografía de fase gaseosa, espectrometría de masa GCIMS y análisis de su actividad antimicrobiana. Ciencia e investigación [Internet]. 2000 Dec. 29 [cited 2024 Jul. 3];3(2):69-78. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/5326