Drying kinetics of Pisum sativum L. (Green peas) variety Usui
DOI:
https://doi.org/10.15381/ci.v16i2.9957Keywords:
Green peas, drying, drying speed, time, humidity, Pisum sativum L.Abstract
The present study aimed to determine the drying kinetics parameters in Pisum sativum L., such as speed and drying time, equilibrium moisture and critical moisture; wich are very important for efficient drying and quality. Moreover, was studied removal of water present in the food, for which was used a tray dryer with hot air at 50 °C, determining moisture content of the food at different times of exposure to hot air, until achieving constant weight of food. The results obtained were: drying time and speed of Pisum sativum L. (peas green), 594,36 minutes and 0,00108 gH2O/m2.min, respectively; equilibrium moisture, 0,071 gH2O/g dry solids, and critical moisture, 0,501 gH2O/g dry solids. The values obtained were analyzed using the drying curve and determined by the analytical method of food drying theory.Downloads
Published
2013-12-30
Issue
Section
Artículos Originales
License
Copyright (c) 2013 Javier S. Córdova, José R. Juárez, Luz M. Cerrón

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
- Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y tambien sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
- Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el articulo publicado en la Revista Ciencia e Investigación (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la Revista Ciencia e Investigación.
- Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, numero y fecha).
How to Cite
1.
Córdova JS, Juárez JR, Cerrón LM. Drying kinetics of Pisum sativum L. (Green peas) variety Usui. Ciencia e investigación [Internet]. 2013 Dec. 30 [cited 2025 Jun. 2];16(2):61-3. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/9957