Determinación de la digestibilidad y utilización biológica de proteína dietaria suplementada con acelgas en humanos
DOI:
https://doi.org/10.15381/ci.v6i2.3442Keywords:
Chard supplement, biological usage, digestibilityAbstract
To evaluate, in human beings, the effect of dietary suplementation, with the food based on chard leaves (Beta vulgaris L. var. Cicla).The supplement was prepared according to nourishing requirements of pro vitamin A. At the beginning and at the end of the study, it was determined: seric proteins albumins, globulins according to official techniques described by wiener. The digestibility and retained nitrogen, by nitrogen balance technique. The chemical composition of diets and supplement, were applied by AOAC techniques. The results before and then were total seric proteins from 6,68 a 7,29%, albumins: from 3,87 to 4,29%. Protein digestibility from 64 to 66%. The nitrogen retain went up from 3.41 to 5.18 mg/kg of weight/day. The study allows to revalue the nourishing properties and usage of chard as a source of micronutrients for human beings. These changes were significant (p < 0.05).Downloads
Published
2003-12-31
Issue
Section
Artículos Originales
License
Copyright (c) 2003 Arturo Rosales Fernández, Eloisa Hernández Fernández

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
- Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y tambien sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
- Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el articulo publicado en la Revista Ciencia e Investigación (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la Revista Ciencia e Investigación.
- Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, numero y fecha).
How to Cite
1.
Rosales Fernández A, Hernández Fernández E. Determinación de la digestibilidad y utilización biológica de proteína dietaria suplementada con acelgas en humanos. Ciencia e investigación [Internet]. 2003 Dec. 31 [cited 2025 Jun. 5];6(2):30-6. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3442