AUTOMATION OF THE DRYING PROCESSES AND SELECTION OF THE ECUADORIAN COCOA CONSERVING SENSORY CHARACTERISTICS AND PREVENTING LABOR RISKS

Authors

  • Sergio Júlio Núñez Solano Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Lima, Perú
  • Ronal Elicio Moscoso Jácome Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Lima, Perú
  • Alfonso Eduardo Rivas Tufiño Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Lima, Perú

DOI:

https://doi.org/10.15381/idata.v20i2.13953

Keywords:

Sensory characteristics, Occupational hazards, Safety in machinery

Abstract

Cocoa in grain is a tropical fruit considered as a heritage in Ecuador and constitutes 60% of the premium quality in chocolates worldwide, has sensory characteristics unmatched by other producing countries. Manual drying and selection activities contain many occupational hazards, affecting the safety and well-being of the people involved in these tasks, with the ergonomic risk of an intolerable level requiring immediate intervention. This research provides safe automated mechanisms for operations through internationally validated methodologies, without affecting the sensory characteristics.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Sergio Júlio Núñez Solano, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Lima, Perú
    Ingeniero Químico, MSc en Sistemas Integrados de Gestión, Doctorando en Ingeniería Industrial Universidad Mayor San Marcos, Auditor ISO 9001, 14001, 22001 y OHSAS 18001, más de 12 años de experiencia en empresas nacionales y multinacionales en producción, seguridad, salud y medio ambiente, Ecuador.
  • Ronal Elicio Moscoso Jácome, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Lima, Perú
    Ingeniero de Mantenimiento, Magíster en Educación Superior, Doctorado en Ingeniería Industrial Universidad Mayor San Marcos, actualmente Coordinador de Estación de bombeo de la Estación Corazón,  Representante de la dirección en las normas ISO 14001-2004 de la Estación Corazón, encargado de la repotenciación del Poliducto Esmeraldas-Quito, Ecuador
  • Alfonso Eduardo Rivas Tufiño, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Lima, Perú
    Ingeniero Industrial, Diplomado de Ingeniería del Fuego, MSc en Prevención de Riesgo Laboral, Doctorado en Ingeniería Industrial Universidad Mayor San Marcos, Instructor NFPA 1041, más de 14 años de experiencia en sector petrolero en seguridad industrial, salud ocupacional y protección al medio ambiente, Ecuador.

Downloads

Published

2017-12-21

Issue

Section

Diseño y Tecnología

How to Cite

AUTOMATION OF THE DRYING PROCESSES AND SELECTION OF THE ECUADORIAN COCOA CONSERVING SENSORY CHARACTERISTICS AND PREVENTING LABOR RISKS. (2017). Industrial Data, 20(2), 21-26. https://doi.org/10.15381/idata.v20i2.13953