Cleaner production as a preventive environmental strategy in the cocoa paste production process. A case in the Ecuadorian Amazon

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15381/idata.v23i2.17640

Keywords:

Cocoa, cost-benefit analysis, small and medium industry, technological process, clean technology

Abstract

Cocoa is one of the most important crops in Ecuador, destined for export to be used in making chocolate in other countries. The objective of this work was to analyze the environmental performance and the potentialities of applying cleaner production mechanisms (CP) in the Association of producers of fine aroma cocoa "Tsatsayaku". The CP tools used were the initial environmental review, ecomaps, and process analysis. The results show that mucilage and cocoa husk generation are the main environmental problems of the process. Two improvement options were proposed and evaluated to control and reduce process contamination. The analysis shows a B / C ratio of 1.38 and the Net Present Value is $ 36,001.37 with an Internal Rate of Return of 249.29%. Finally, the application of practices and technologies framed in CP systems can optimize the use of raw materials and reduce the solid and liquid contaminants generated.

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Author Biographies

  • Carla Stephany Molina-Cedeño, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador

    Ingeniera Ambiental, Personal de apoyo proyecto de investigación, Carrera Ingeniería Ambiental, Facultad Ciencias de la Vida, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador.

  • Briyidt Maryeli Pillco-Herrera, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador

    Ingeniera Ambiental, Personal de apoyo proyecto de investigación, Carrera Ingeniería Ambiental, Facultad Ciencias de la Vida, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador.

  • Edison Fabricio Salazar-Muñoz, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador

    Ingeniero Ambiental, Personal de apoyo proyecto de investigación, Carrera Ingeniería Ambiental, Facultad Ciencias de la Vida, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador.

  • Billy Daniel Coronel-Espinoza, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador

    Magister en Sistemas Integrados de Gestión, Calidad, Ambiente y Prevención de Riesgos Laborales. Docente-Investigador de la Carrera Ingeniería Ambiental, Facultad Ciencias de la Vida, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador.

  • Liliana Bárbara Sarduy-Pereira, Unidad Educativa Fiscomisional Cristóbal Colón

    Licenciada en Educación, Especialidad Historia-Filosofía. Docente en Unidad Educativa Fiscomisional Cristóbal Colón, Parroquia Shell, Cantón Mera, Pastaza, Ecuador.

  • Karel Diéguez-Santana, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador

    Master en Ingeniería en Saneamiento Ambiental, Docente-Investigador de la Carrera Ingeniería Ambiental, Facultad Ciencias de la Vida, Universidad Estatal Amazónica, Puyo, Pastaza, Ecuador.

Published

2020-12-31

Issue

Section

Producción y Gestión

How to Cite

Cleaner production as a preventive environmental strategy in the cocoa paste production process. A case in the Ecuadorian Amazon. (2020). Industrial Data, 23(2), 59-72. https://doi.org/10.15381/idata.v23i2.17640