Producción de leche fermentada utilizando bacterias probióticas (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactís y Streptococcus thermophilus) con leche de cabra y de vaca
DOI:
https://doi.org/10.15381/ci.v9i1.4973Keywords:
goat and cow milk, process, fermented milk, probioticsAbstract
In the present study was added a culture (composed by Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis and Streptococcus thermophilus) to goat and cow milk and a mix of goat and cow milk (1:1). It was gotten whole fermented milk with good acidity, fat percentage, and enough probiotic bacteria's growth (Lactobacillus acidophilus 107cfu/ml, Bifidobacterium lactis 106cfu/ml), besides Streptococcus thermophilus 109cfu/ml. All of the fennented milks agreed with the food safety norms. The parameters of the process were: added culture (1% in goat and in cow and goat mix milk, fermentation temperature 42°C; 2% in cow milk and fermentation temperature 39°C); final pH of 4,5. The time of process with cow, goat, and cow and goat rnix milk was: 4 hours, 7 hours and 4 hours respectively.Downloads
Published
2006-06-19
Issue
Section
Artículos Originales
License
Copyright (c) 2006 Daniza Mirtha Guerrero Alva, Gerardo Gamarra Ballena
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
LOS AUTORES RETIENEN SUS DERECHOS:
- Los autores retienen sus derechos de marca y patente, y tambien sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo.
- Los autores retienen el derecho de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el articulo publicado en la Revista Ciencia e Investigación (por ejemplo, colocarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en la Revista Ciencia e Investigación.
- Los autores retienen el derecho a hacer una posterior publicación de su trabajo, de utilizar el artículo o cualquier parte de aquel (por ejemplo: una compilación de sus trabajos, notas para conferencias, tesis, o para un libro), siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, numero y fecha).
How to Cite
1.
Guerrero Alva DM, Gamarra Ballena G. Producción de leche fermentada utilizando bacterias probióticas (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactís y Streptococcus thermophilus) con leche de cabra y de vaca. Ciencia e investigación [Internet]. 2006 Jun. 19 [cited 2024 Jul. 17];9(1):15-2. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4973