Efecto de la consistencia física de los alimentos en la calcificación de la mandíbula de ratas en período de crecimiento

Authors

  • William Cárdenas Silva Docente colaborador de Embriología e Histología de la Facultad de características internas del hueso alveolar y basal de Odontología de la UNMSM; profesor responsable de Embriología e Histología General de la UPLA-HYO; profesor responsable de Patología, mandíbula en el periodo de crecimiento del Sistema Estomatognático de la UPLA-HYO.
  • Justiniano Sotomayor Camayo Profesor Principal de Pre y Post-grado de la UNMSM; profesor de Pre y Post-grado de Histología y Embriología de la UIGV,- profesor titular de Histología y Embriología Oral de la UPLA-11YO.

DOI:

https://doi.org/10.15381/os.v1i9.3583

Keywords:

consistencia física de la dieta, calcio en el hueso mandibular, espectrometria de absorción atómica

Abstract

The effect of the different physical consistency of the foods on the calcification jaws of rats during the growth was studied Fifteen Holtzman rats were used; there were three groups and they were feeded during six weeks with balanced food of hard, soft and mixed physical consistency. Rats were sacrificed lo getting the wrigth mandibular bone. The effect on the calcification of mandibular bone was observed in the calcium contents determined by atomic absortion spectrometry test. Statistical analysis have demostred that calciunt contents in the mandibular bone rats feeded with hard diet is higher than mandibular bone rats Jeeded with soft and mixed diet; and that calcium contents in the mandibular bone rats feeded mixed diet is higher than rats Jeeded with soft diet.

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Published

2002-07-15

Issue

Section

Artículos de Investigación

How to Cite

1.
Cárdenas Silva W, Sotomayor Camayo J. Efecto de la consistencia física de los alimentos en la calcificación de la mandíbula de ratas en período de crecimiento. Odontol Sanmarquina [Internet]. 2002 Jul. 15 [cited 2024 Jul. 17];1(9):31-5. Available from: https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/3583